Alcalin vs Acid

aciditate vs alcalinitate

Cer scuze anticipat celor care se vor simti ofensati de acest articol insa vine primavara si incepe din nou sa circule nebunia asta cu alcalinizarea corpului. Curatenie de primavara, detoxifiere, da, cu asta sunt de acord dar alcalinizare?

Compusii esentiali, specifici vietii sunt acizi
, incepand cu AND-ul (acid dezoxiribo-nucleic) si terminand cu proteinele, caramizile vietii – aminoacizii. In plus digestia alimentelor nu ar fi posibila fara sucul gastric bogat in acid clorhidric. Acesta se formeaza in stomac prin preluarea unui ion pozitiv de hidrogen din sange, reactie in urma careia sangele se alcalinizeaza. Deci cu cat mai mult acid clorhidric este produs in stomac cu atat sangele devine mai alcalin. Acesta este un excelent exemplu pentru modul in care corpul este capabil sa se auto-regleze. (http://www.artenediana.com/dieta-alcalina/)

Aproape toata hrana este acida pentru ca provine de la organisme vii. Fructele sunt acide, mierea, mare parte din legume; lactatele si carnea sunt cele mai acide alimente. Carbunele este alcalin dar lipsit de viata. O piatra este alcalina dar nu este vie. Un corp alcalin este un corp mineral mort din punct de vedere biologic.

Daca le asociem cu elementele primordiale, acizii reprezinta focul care insufleteste, bazele reprezinta pamantul care ofera materia. Bazele si acizii sunt reflexii in plan fizic ale celor 2 principii opuse, yin si yang, prin interactiunea carora viata devine posibila.

Ce sunt bazele si ce sunt acizii

Acizii sunt substanțe chimice solubile în apă, rezultand o soluție cu un pH mai mic de 7. Pot fi anorganici (de natură minerală) sau organici (de natură vegetală și animală).

Dintre acizii organici o importanta deosebita o au acizii grasi (sunt peste 300 de compusi saturati si nesaturati, dintre care cei mai cunoscuti sunt Omega 3 si 6). Acizii grasi sunt substanţe organice cu caracter chimic slab acid, care intră în componenta lipidelor. Inima, creierul si sistemul imunitar depind in mod deosebit de prezenta si calitatea acizilor grasi.

Printre rolurile principale pe care acizii grasi le joaca in organism se numara si sintetizarea prostaglandinelor, substanta asemanatoare cu hormonii, care este produsa si utilizata de toate celulele. Protaglandinele regleaza toate functiile organismului nostru, inclusiv cele cardiovasculare, reproducatoare, imunitare, si ale sistemului nervos. In plus, acizii grasi servesc ca parti structurale ale membranei celulare protejand celula de invazia toxinelor, bacteriilor, virusilor, substantelor cancerigene si alergenilor. Nici o celula noua, sanatoasa nu poate fi contruita in lipsa acizilor grasi.

Aminoacizii, supranumiti „caramizile vietii” sunt compusi cu functii multiple care alcatuiesc 3/4 din masa solida a corpului. Denumirea chimica se compune din „acid“, urmat de „amino“ și numele acidului corespunzător, de exemplu acid amino-acetic (glicina, glicocol).

Sunt 20 de aminoacizi ce intră în componența proteinelor: alanină, valină, leucină, izoleucină, prolină, triptofan, fenilalanină, metionină, glicocol, serină, treonină, tirozină, asparagină, glutamină, cisteină, acid aspartic, acid glutamic, arginină, lizină, histidină (acesta din urmă constituie un aminoacid esențial pentru copiii cu vârsta sub 1 an). Dintre aceștia, 8 sunt esențiali, adică nu pot fi produși de organismul uman și trebuie aduși din exterior, prin alimentație (valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lizina și treonina).

ADN-ul, sau acidul dezoxiribo-nucleic, este o moleculă enormă ce conține întregul cod genetic, toate instrucțiunile (genele) legate de generarea proteinelor ce permit viata, plus gene care stabilesc forma, structura și culoarea fiecărei parti din corp. Este diferit pentru fiecare forma de viata si unic pentru fiecare organism. Din punct de vedere chimic, ADN-ul este un acid nucleic compus dintr-o glucidă (mai exact o monozaharidă) de tipul „pentoză”, o bază azotată heterociclică – „inel” sau „ciclu” aromatic în 5 atomi, din proteinele citozina (C), guanina (G), adenina (A), sau timina (T) – si acid fosforic esterificat cu unul din hidroxilii pentozei, adică un „grup fosfat”.

Oferă instrucțiunile pentru intreaga viață dar si informații ce pot recrea istoricul genetic al oamenilor. 8% din codul genetic uman este ADN de virus care a rămas în oameni de-a lungul milioanelor de ani.

Bazele sau alcalii (gr. bază, fundament) sunt compuși anorganici sau organici care în soluții apoase disociază sau ionizează formând ioni de hidroxil -OH. Conform teoriei protolitice a lui Brönstead, bazele sunt specii chimice care acceptă protoni (H+ sau ioni pozitivi de hidrogen), ridicând astfel valoarea pH-ului solutiei respective.

Ionii hidroxilici sunt ioni capabili de a capta protonii eliberați de un acid determinând neutralizarea amestecului.

Conform teoriei electronice a acizilor și bazelor a lui Lewis, acizii sunt speciile chimice care cedeaza electroni, in timp ce bazele sunt speciile chimice care accepta electroni.

Reactia de neutralizare este reactia care are loc între un acid si o baza cu formare de sare si apa. Sărurile rezultate pot avea un caracter acid, neutru sau bazic. Sărurile obținute prin neutralizarea acizilor tari cu baze tari au caracter neutru. Spre exemplu, clorura de sodiu este o sare cu caracter neutru. O sare cu caracter acid se obține prin reacția unui acid puternic cu o baza slaba, o astfel de sare este clorura de amoniu.

O sare cu caracter bazic se obtine prin reactia unui acid slab cu o bază puternică (hidroliza); o astfel de sare este acetatul de sodiu. Acesta se obține prin reactia acidului acetic cu hidroxidul de sodiu. Intelegeti de ce otetul de mere sau sucul de lamaie au efecte alcaline in corp.

Toti acizii organici sunt slabi deci in reactie cu baze tari cum este sarea vor rezulta saruri alcaline.
Cele mai tari baze sunt hidroxidul de sodiu și de potasiu (în general, hidroxizii metalelor alcaline sunt baze tari), deoarece ionizează total în soluție apoasă. Sodiul si potasiul sunt principalii electroliti din corp si joaca un rol deosebit de important in circuitul apei si conductibilitatea electrica. Fara sodiu creierul nu poate functiona iar fara potasiu apa nu poate fi retinuta in celule.

In concluzie acizii si bazele sunt complementare si necesare in egala masura pentru conservarea vietii.

De fapt ph-ul sangelui la omul sanatos este neutru, saliva si sucurile gastrice sunt acide pentru a favoriza digestia, urina poate fi neutra sau usor acida daca este alcalina poate indica o puternica deshidratare prin varsaturi severe sau afectiuni renale, infectii ale tractului urinar sau astm. Atat alcalinizarea ca si acidifierea sunt indicatori de boala.

Ca si in orice alt domeniu al vietii cheia sanatatii sta in echilibru!

Lasă un răspuns