Magia Florilor Salbatice: Papadia in Bucatarie

Flori de papadie

Florile sunt arme puternice in arsenalul frumusetii. Suntem in plin sezon al papadiilor si e pacat sa nu profitam de magia acestei flori solare deosebite!

Papadia facea parte din leacurile favorite ale lui Hippocrate datorita calitatilor exceptionale de detoxifiere a sangelui si tonifiere a intregului organism. Florile de papadie au un efect puternic antioxidant si imunizant. Au un miros placut de miere proaspata si de altfel se numara si printre preferatele albilnelor.

Papadia contine uleiuri volatile, flavonoide, principii amare (taraxacina), clorofila, rezine, taninuri, colina, acid cafeic, vitaminele C, B, A, D, minerale. Are proprietatea interesanta de a stimula coacerea fructelor culese prea devreme: se pun canteva flori si frunze de papadie impreuna cu fructele necoapte intr-o punga sau cutie de plastic inchisa.

Un mod inedit de preparare: chiftelute de flori

Chiftelute de papadie

Chiftelute de papadie

Chiftelute de papadie cu sos de usturoi

Chiftelute de papadie cu sos de usturoi

Florile de papadie proaspat culese se dau prin ou batut cu faina integrala de ovaz, putin turmeric, piper, sare dupa gust. Se prajesc la foc mic in ulei de palmier nehidrogenat. Se servesc cu un sos crud de rosii cu usturoi, ulei extravirgin, faina de seminte de floarea soarelui, seminte de susan, frunze de busuioc si ceai de salvie cat sa dea amestecului consistenta smantanii. Ca garnitura se combina delicios cu piure de cartofi imbogatit cu frunze de spanac crud tocat fin frecat cu sare si putin suc de lamaie (sau blenderuit cu ulei extravirgin, sare, suc de lamaie si putin ceai de busuioc).

Apa aromata si energizanta

Se pun florile de papadie intr-un borcan (cam 1/3) impreuna cu miere, scortisoara, zeama de lamaie, un praf de sare. Se umple borcanul cu apa si se lasa la soare timp de 1 zi. Se strecoara iar florile care raman se usuca si apoi se dau la rasnita de cafea. Pulberea obtinuta se pastreaza intr-un borcan si se foloseste ca si condiment la mancare.

Prajitura cu flori de papadie

Florile se maruntesc si se incorporeaza intr-un aluat din 1 cana faina de ovaz, 3 oua, 1 cana faina de nuci, o cana de curmale inmuiate peste noapte si zdrobite, scortisoara, putin bicarbonat si un praf de sare. Se intinde aluatul pe o foaie de copt unsa cu ulei de palmier nehidrogenat si se da la cuptor. Dupa ce e gata se lasa sa se raceasca pana pe la 40 de grade si se inmoaie in sirop de miere cu pudra de cacao. Pe deasupra se presara nuca macinata.

Atentie:

Culegeti florile dintr-un loc curat si nu le spalati pentru ca polenul se scutura foarte usor si este o parte importanta din puterea vindecatoare a plantei.

De altfel florile comestibile pot fi incorporate crude sau gatite in aproape orice mancare, de la supe la dulciuri sau salate.

Bucurati-va de magia si puterea florilor de primavara: primula, liliac, magnolie, salcam, soc!

Lasă un răspuns