Gheaţa este foarte importantă în orice restaurant. La băuturi cu sau fără alcool, la barul restaurantului, sau în bucătăria profesionistă, gheaţa este un ingredient extrem de versatil şi de uşor de folosit, oferind atât bucătarilor, cât şi clienţilor răcoarea de care au nevoie, temperatura optimă de servire sau de preparare pentru diverse ingrediente, feluri de mâncare.

În restaurantele moderne maşina de gheaţă îşi dovedeşte utilitatea când vine vorba despre eficienţa operaţională, produce constant cantităţi mari de gheaţă, nu se mai achiziţionează gheaţă de la furnizori externi. O maşină de gheaţă are şi sisteme de filtrare a apei, tehnologii avansate de curăţate în aşa fel încât gheaţa produsă să fie sigură şi curată de fiecare dată.

În restaurante gheaţa produsă la maşini de gheaţă se poate folosi la servirea băuturilor, la prezentarea preparatelor diverse, la menţinerea temperaturii optime pentru produse, la prevenirea contaminării.

Tipul maşinii de gheaţă, producţia de gheaţă şi compresorul, printre cele mai importante criterii când alegi maşina de gheaţă pentru restaurantul tău

Cum alegem însă maşina de gheaţă potrivită pentru restaurant?

Sunt trei tipuri de maşini de gheaţă pentru restaurante: modulare, sub blat şi dispenser.

 • Cele modulare sunt perfecte dacă vrei cantităţi mari de gheaţă şi sunt pentru restaurantele mari, care au clienţi mulţi.
 • Cele sub blat sunt doar pentru spaţiile mai mici, unde nu ai cum să foloseşti maşinile de gheaţă obişnuite, pentru baruri ca să poată prepara barmanul o băutură mult mai rapid.
 • Dispenserele sunt gândite pentru clienţi, clientul îşi poate lua gheaţa necesară şi este prevenită contaminarea.

Alegerea unui tip de maşină de gheaţă depinde de afacerea ta, de clienţi şi de ce vei face cu gheaţă mai departe, după ce o produci.

Folosirea maşinii de gheaţă şi producţia de gheaţă necesară zi de zi. Caută să vezi câtă gheaţă ai nevoie per client, în fiecare zi, adaptează alegerea unor maşini de gheaţă în funcţie de numărul de clienţi şi de cât de des se foloseşte gheaţa într-o zi obişnuită. Cel mai bine ar fi să alegi acel aparat de gheaţă care îţi permite să oferi şi să ai câtă gheaţă ai nevoie în perioadele cele mai aglomerate.

Sunt trei tipuri de compresor, cu răcire cu aer, cu apă şi remote. În funcţie de ce alegi impactul asupra calităţii şi consistenței produsului, gheaţa va fi mai mare sau mai mic. Cele cu aer sunt bune dacă nu ai probleme cu temperatură mai mare din jur, sunt mai ieftine şi îţi faci treaba cu ele, cele cu apă au preţ mai mare, sunt mai silenţioase, nu ai temperatură mare în jur, iar cele remote sunt pentru aparatele de gheaţă care produc foarte multă gheaţă în fiecare zi, cu eficienţă mare.

Băuturile preparate, tip de gheaţă şi capacitatea de stocare gheaţă, la fel de importante când te gândeşti să cumperi maşini de gheaţă profesionale

 • Tipul de gheaţă şi forma gheţii

Ca să alegi corect maşina de gheaţă te vei gândi bine ce vei face cu ea, ce fel de gheaţă vei folosi pentru restaurant şi pentru clienţi. Vrei cuburi de gheaţă, jumătate de cub de gheaţă, vrei gheaţă tip pepita, vrei fulgi de gheaţă, gheaţă sub formă de semilună, gheaţă gourmet, pentru cocktail, pe toate le poţi avea rapid.

 • Băuturile servite şi utilizarea gheţii

Iei în considerare şi ce băuturi vei servi în restaurant, la ce vei folosi gheaţă, ce vei face cu ea. Cele mai eficiente maşini de gheaţă sunt cele care produc cantităţi mari de cuburi de gheaţă clasice sau gheaţă în diferite forme, pentru că şi gheaţa rezistă mai mult până să se topească.

 • Capacitatea de stocare

În funcţie de cantitatea de gheaţă necesară zi de zi sau per client te vei hotărî şi în privinţa capacităţii de stocare. Maşina de gheaţă trebuie să poată stoca suficientă gheaţă pentru a avea la dispoziţie gheaţă cât mai mult chiar şi în perioadele de vârf din restaurant.

 • Spaţiu disponibil şi locaţie

Înainte de a cumpăra maşina de gheaţă este bine să verificaţi dimensiunea spaţiului unde se va amplasa şi dimensiunile ei în realitate. Maşina de gheaţă trebuie să fie uşor de accesat de către personal şi să respecte toate normele de siguranţă, de sănătate.

 • Mediul de operare

Gândeşte-te la spaţiul în care va opera maşina de gheaţă, dacă temperatura este prea mare, dacă se poate asigura ventilaţia necesară. Maşina aleasă va fi adaptată pentru mediul de operare şi va fi repozitionată în alt loc dacă zona unde se fixează iniţial are o temperatură mult prea mare, mai ales vara.

Consum redus de energie, întreţinere simplă, atuuri ale maşinilor de gheaţă profesionale pentru restaurant

 • Consumul de energie electrică şi apă

Două criterii foarte importante când cauţi maşini de gheaţă pentru restaurante. Ai nevoie de maşini eficiente din punct de vedere energetic, pentru reducerea costurilor operaţionale. Consumul de apă este importantă, pentru că nu ai gheaţă fără apă. Da, ai nevoie de volum de gheaţă cât mai mare, dar atenţie şi la eficienţa producerii gheţii fără a se folosi prea multă apă.

 • Întreţinerea şi service

Cumpără doar maşini de gheaţă de la branduri importante de pe piaţă, care oferă şi garanţie şi service, întreţinerea maşinilor să fie cât mai uşoară, să existe suport tehnic, piese de schimb. Citeşte cartea tehnică înainte şi vezi cât de uşor este să o întreţii şi din ce materiale este realizată maşina de gheaţă.

 • Bugetul

Este important şi el. Stabileşte un buget cât mai mare pentru maşina de gheaţă profesională pentru a avea o maşină de gheaţă de calitate, fără a face niciun compromis. Cele profesionale costă mai mult, dar oferă şi eficientă mai bună şi funcţii excelente pentru restaurantele moderne. Ia în calcul când stabileşti un buget pentru acest aparat şi costurile cu instalarea, întreţinerea, consumul zilnic.